Новини | Фотогалерии | Наблюдения | Предстоящи астрономически явления | Астрокалендари

 

  

АКТУАЛНА АСТРОНОМИЧЕСКА СНИМКА

 

 

В тази страница Ви представяме фотографии от актуални астрономически явления или на различни астрономически обекти, достъпни за наблюдение през текущия сезон. Снимките са заснети от наши професионални астрономи и от изтъкнати астрофотографи любители, с инструментите на обсерваторията или с лична техника. Представена е кратка информация за природата на самите обекти и за методите, по които са получени техните изображения.

 

 

 

 

31 май 2018 г.

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\htm\WEB_NAO\current_astropicture\image89\image_small.jpg

 

Предстои период с добра видимост на ярките планети

През лятото и есента на 2018 г. ще можем да наблюдаваме удобно ярките планети от Слънчевата система. Венера сега е видима като Вечерница и ще продължи да привлича погледа над западния хоризонт привечер до около края на септември. Наблюдавана през зрителна тръба Венера показва своите фази, подобно на Луната. Ето как ще се променя осветеността на диска на планетата през летните месеци:

В началото на юни: 80% (почти пълен диск).

В началото на юли: 70%.

В началото на август: 57%.

В началото на септември: 40%.

В средата на септември: 30%.

Около 25-и септември: 22%.

 

През ясните юнски нощи – около 2 часа след полунощ, Марс, Сатурн и Юпитер ще могат да се наблюдават едновременно над хоризонта, съответно в съзвездията Козирог, Стрелец и Везни. През юли тези три планети ще са видими едновременно около полунощ, а през август – веднага след свечеряване.

Преминаването на Луната видимо близо до ярките планети (т.е. нейните съединения с тях) прави небето над южния хоризонт още по-атрактивно. След полунощ на 3 и 4 юни Луната ще бъде видимо близо до Марс, в съзвездието Козирог. Вечерта на 16 юни тънкият лунен сърп ще е видимо близо до Венера над западния хоризонт, в съзвездието Рак. С бинокъл в непосредствена близост до тях ще бъде видим разсеяният звезден куп M 44 – „Ясли“. На 23 юни Луната ще бъде видима до Юпитер във Везни, а на 28 юни – до Сатурн в Стрелец. На 1 юли след полунощ Луната отново ще бъде до Марс в Козирог. Подобни картини ще наблюдаваме често през цялото лято.

 

На снимката: Луната в съединение с Венера (ъглово отстояние 5° 27′) на 17 май вечерта. Лунният диск е 7% осветен, а по-голямата му част е слабо осветена от отразената от Земята слънчева светлина – т. нар. пепеляво светене.

 

Технически данни: фотоапарат Canon PowerShot A800, експозиция 1s при f/4.5, ISO 800.

 

Снимка: Любомир Цонев, Институт по физика на твърдото тяло, БАН.

 

 

 

 

1 февруари 2018 г.

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\htm\WEB_NAO\current_astropicture\image89\image_small.jpg

 

Съвпадение на пълно лунно затъмнение, Суперлуние и „синя Луна“

В следобедните часове на 31 януари се случи първото за 2018 г. затъмнение – пълно лунно, което бе наблюдавано от Северна и Южна Америка, Тихия океан, Азия, Австралия, Индийския океан, Арктика и част от Антарктика. Максималната фаза на затъмнението настъпи в 15h 29m 49s българско време.

Това затъмнение съвпадна със "синята Луна" за месец януари. „Синя Луна“ е явление, което няма връзка с видимия цвят на Луната, а е случай, при който синодичният лунен месец, траещ 29 денонощия,12 часа, 44 минути и 3 секунди средно, се побира изцяло в рамките на някой от календарните месеци. Тогава в началото и в края на такъв календарен месец могат да се наблюдават две пълнолуния. През 2018 г. има две „сини Луни“ – отминалата в края на януари и втора предстояща – в края на март.

Пълнолунието на 31 януари, което настъпи в 15h 27m българско време, бе сравнително близко до момента на преминаването на Луната през перигея (най-близката до Земята точка от лунната орбита), който бе на 30 януари в 11h 56m. Поради това пълнолунието бе обявено и за Суперлуние. Такова съвпадение на пълно лунно затъмнение със „синя“ и със „супер Луна“ е имало на 30 декември 1982 г.

От България ще можем да наблюдаваме второто за 2018 г. пълно лунно затъмнение, което ще се случи в нощта на 27 срещу 28 юли (подробни данни за него могат да бъдат видяни тук).

 

На снимката: Луната по време на максималната фаза на затъмнението, наблюдавана от Банкок, Тайланд.

 

Технически данни: фотоапарат Canon EOS 700 D, обектив 135/5.6.

 

Снимка и цифрова обработка: Валентин Велков, бивш служител на НАОП „Николай Коперник“, Варна.

 

 

 

 

15 декември 2017 г.

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\htm\WEB_NAO\current_astropicture\image88\image_small.jpg

 

Геминиди 2017 г.

Геминиди е най-интензивният метеорен поток през есента и зимата. Той е активен от 4-и до 17-и декември, като в момента на неговия максимум (около 14-и декември), при добри метеорологични условия и в отсъствието на Луната могат да се наброят близо 120 метеора за час.

За 2017 г. максимумът на потока бе на 14 декември около 08:30 ч. българско време, т. е. в началото на деня, което означава, че за България най-близкото до максимума удобно време за наблюдение бе през последните часове на нощта 13-и срещу 14-и декември. Тогава обаче над някои части на страната бе облачно, поради което някой астролюбители са провели фотографски наблюдения през следващата нощ.

На снимката: Геминид появил се в 00:20 ч. официално време на 15 декември 2017. Снимка от София – кв. Драгалевци.

 

Технически данни: фотоапарат Nikon D5300.

 

Снимка: Володя Велков, Астрономическа асоциация – София.

 

 

 

  По-стари снимки

 

 

 

Новини | Фотогалерии | Наблюдения | Предстоящи астрономически явления | Астрокалендари