Наблюдения | Школи и практикуми | Астрономически явления | Астрокалендари

 

 

НОВИНИ

 

 

26 януари 2024 г.

Институтът по астрономия определи като най-значимо свое научно постижение за 2023 г. изследването на звезда, част от клас избухващи звезди – повторно нови. Резултатите, получени от колектив с ръководител гл. ас. д-р Янко Николов, са публикувани в „Astronomy & Astrophysics“ 679, A150 под заглавие “Transient and asymmetric dust structures in the TeV-bright nova RS Oph revealed by spectropolarimetry“ (Неустойчиви и асиметрични прахови структури в повторно новата RS Oph, открити чрез спектрополяриметрични наблюдения).

Прочетете повече

 

 

 

21 декември 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9066.jpg

Европейската комисия одобри създаването на LOFAR ERIC (European Research Infrastructure Consortium – Европейски консорциум за изследователска инфраструктура), в който България е пълноправен член – учредител. Основната задача на LOFAR ERIC е да осигури на европейската астрономическа общност координирана експлоатация на LOFAR (Low Frequency Array, или Нискочестотен масив), най-големият радиотелескоп в света в ниски честоти – под 250 MHz.

Прочетете повече

 

 

 

19 декември 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9066.jpg

„Преглед на моделите за прогнозиране на слънчеви енергийни частици“ – под това заглавие се появи публикация в ScienceDirect, водещата платформа на „Elsevier“ за рецензирана научна литература. В международния екип от автори в изследването са учените от Института по астрономия с НАО – БАН: доц. д-р Камен Козарев, доц. д-р Росица Митева, гл. ас. Момчил Дечев и докторантът от Египет Мохамед Недал.

Прочетете повече

 

 

 

1 декември 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9066.jpg

Лекция на тема „Астрономията в България“ изнесе директорът на Института по астрономия с НАО – БАН проф. дн Евгени Семков пред студенти и преподаватели от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Той припомни най-важните моменти от историята на астрономическата наука и практика у нас – от създаването през 1897 г. на първата у нас и една от първите на Балканите Астрономическа обсерватория, към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ролята на проф. Бъчеваров, първият преподавател по астрономия в тогавашното Висше училище, до наши дни.

Прочетете повече

 

 

 

27 октомври 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9066.jpg

Изследване проведено с 2-м телескоп в НАО Рожен, с водещ изследовател гл. ас. д-р Янко Николов от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, проследи избухването на симбиотичната звезда RS Oph като нова на 8 август 2021. В изследването участват астрономи от България, Аржентина и САЩ.

Прочетете повече

 

 

 

14 октомври 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9066.jpg

Важно съобщение!

Поради големия интерес към изложбата в Централното фоайе на БАН на снимки, направени с новия 1,5-м телескоп в НАО Рожен, срокът на експозицията се удължава до 27 октомври (петък)!!!

Прочетете повече

 

 

 

14 октомври 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9063.jpg

„Преследване на слънчевата корона до Западна Австралия“ бе темата на втората отворена лекция, която изнесе гл. ас. д-р Цветан Цветков от Института по астрономия при БАН пред студенти от различни специалности и преподаватели от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Прочетете повече

 

 

 

11 октомври 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9064.jpg

Първите изображения от Космоса с новия 1.5-м телескоп – на изложба в БАН до 16 октомври

Първите изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-метров телескоп в Националната астрономическа обсерватория (НАО) "Рожен" на Института по астрономия, ще могат да се видят до 16 октомври от 9 до 18 ч. в работни дни, в Централното фоайе на Българската академия на науките.

Прочетете повече

 

 

 

 9 октомври 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9063.jpg

Първи изображения с новия 1,5-м телескоп на Рожен се представят в БАН

Първите изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-м телескоп в НАО Рожен, ще могат да се видят от 9 октомври в продължение на седмица на изложба в Централното фоайе на БАН.

Прочетете повече

 

 

 

11 юли 2023 г.

Наблюдения с радиотелескопа LOFAR показват, че изкуствените спътници, които обикалят земното кълбо и постоянно се увеличават, могат непреднамерено да излъчват радиовълни, които пречат на наблюденията на радиотелескопите. Ако бъде пренебрегнато влиянието на това радиоизлъчване, уникални и ценни за науката прозорци към Вселената може да изчезнат.

Прочетете повече.

 

 

 5 юли 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9058.jpg

STELLAR – заключителна конференция в Пловдив

Трансформационният проект STELLAR („Научно и технологично усъвършенстване чрез използване на постиженията на LOFAR в радиоастрономията“) – 2020-2023 г. завършва със заключителна международна конференция в Пловдив от 6-8 юли.

Прочетете повече

 

 

 

 3 юли 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9061.jpg

Нов 1,5-м телескоп поглежда към Космоса от НАО Рожен на 1 юли

На 1 юли в 12:00 ч. на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен бе официално открит новият роботизиран телескоп на Института по астрономия при БАН. В тържествената церемония, свързана с най-новата придобивка за астрономическата общност в България, участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областни и общински ръководители.

Прочетете повече

 

 

 

30 юни 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9058.jpg

Нов 1,5-м телескоп поглежда към Космоса от НАО Рожен на 1 юли

Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия при БАН ще бъде официално открит на 1 юли в 12:00 ч. на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Сред поканените да присъстват на тържествената церемония, свързана с най-новата придобивка за астрономическата общност в България, са министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областни и общински ръководители, учени от България и Сърбия.

Прочетете повече

 

 

 

8 юни 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9058.jpg

Международна конференция за звездни изследвания се провежда в София

Международна конференция на тема “Звездна променливост, звезди в кратни звездни системи“ с участието на 50 учени от 15 европейски страни в рамките на проекта „COST Action #18104 MW-GAIA: Revealing the Milky Way with Gaia“ (Разкриване на Млечния път с Gaia) се провежда  в София Тех Парк от 6 до 8 юни 2023 г. Институтът по астрономия с НАО към БАН е домакин на събитието с представители на научната общност от Италия, Испания, Франция, Гърция, Чехия, Полша, а също и от САЩ и Чили.

Прочетете повече

 

 

 

1 юни 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9058.jpg

Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе на християнския празник Петдесетница – 4 юни, от 10:00-16:00 ч.

Прочетете повече

 

 

 

31 май 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9057.jpg

Докторант Антоанета Антонова Аврамова-Бончева от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория е сред седемте тазгодишни носители на  Наградата за най-млад учен „Иван Евстратиев Гешов“. Тя е отличена за постижения в научно направление „Астрономия, космически изследвания и технологии“.

Прочетете повече

 

 

 

23 март 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9056.jpg

„Ловци на слънчеви затъмнения“ бе темата на отворената лекция, която изнесе гл. ас. д-р Цветан Цветков от Института по астрономия при БАН пред студенти и преподаватели от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Прочетете повече

 

 

 

18 март 2023 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9054.jpg

Напусна ни големият български учен, основател и пръв директор на Националната астрономическа обсерватория Рожен проф. д-р Богомил Ковачев. Поклонението и опелото ще се извършат днес, 18.03.2023, от 14:30 ч. на Централните софийски гробища.

Прочетете повече

 

 

 

4 декември 2022 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9054.jpg

Готова е кулата за новия 1.5-метров телескоп в НАО Рожен

Приключиха дейностите по изграждането на кулата за новия 1.5-метров телескоп в НАО Рожен. На 25 ноември бе монтиран 6-метровият купол и в момента се извършват довършителните работи по вътрешната изолация на кулата, прокарва се електрозахранване и оптичен кабел за интернет връзка. Поради настъпването на зимата в Родопите и образувалата се в района снежна покривка, монтажът на самия телескоп ще бъде отложено за пролетта на 2023 година.

Прочетете повече

 

 

 

10 септември 2022 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9052.jpg

Учени от Института по астрономия с НАО участват в публикация в „Nature“

Международен колектив с участието на български астрономи откри цикли на осцилираща яркост в струя от високоенергийни частици, излъчвани от блазара BL Lac. Резултатите от това изследване са публикувани в едно от най-престижните научни списания в света – „Nature“, бр. 7926, том 609 от 8 септември 2022 г.

Прочетете повече

 

 

 

12 август 2022 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9052.jpg

„Еволюционни процеси в астрофизиката: синергия между наблюдения и теория“

Успешно приключи 5-годишният проект „Еволюционни процеси в астрофизиката: синергия между наблюдения и теория“ на екип от учени от Института по астрономия с НАО, осъществен през 2017-2022 г. с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката.

Прочетете повече

 

 

 

9 юли 2022 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9051.jpg

Учени от Института по астрономия с НАО към БАН в екип с публикация в „The Astrophysical Journal“

В своя скорошна разработка „Образни наблюдения на спокойното слънце в честотния диапазон от 20-80 MHz“, публикувана в авторитетното издание „The Astrophysical Journal“, международен екип от 10 учени обобщава резултатите от осъществени наблюдения на спокойното Слънце в метрови радио вълни, с което е постигната безпрецедентна пространствена разделителна способност за слънчеви наблюдения в тези честоти.

Прочетете повече

 

 

 

9 юни 2022 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9048.jpg

Навръх християнския празник Петдесетница – 12-и юни, от 10:00 до 16:00 часа ще се проведе тазгодишният Ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН. По традиция посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа ще разгледат безплатно съоръженията в обсерваторията.

Прочетете повече

 

 

 

22 май 2022 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9048.jpg

Успешно преминаха пробните тестове на новия 1.5 м телескоп в завода в Австрия

Изпълнителят на договора за доставка и монтаж на новия 1.5-м роботизиран телескоп за НАО Рожен, австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH завърши производството на телескопа и проведе първите му тестове в заводски условия.

Прочетете повече

 

 

 

 15 април 2022 г.

От 15 април 2022 г. Националната астрономическа обсерватория Рожен ще бъде отворена за посетители съгласно графика за месец април. За да не се получава струпване на много хора на едно място, посетители ще се допускат на малки групи до 20 човека.

Призоваваме да се спазва дистанция и мерките за защита от вирусни заболявания.

Подробности за работното време на обсерваторията можете да откриете в страницата „Ред за посещения в НАО“.

 

 

 28 януари 2022 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9048.jpg

Институтът по астрономия с НАО към БАН определи за научно постижение на 2021 г. резултатите от наблюденията на кометата 2I/Borisov, известна още като C/2019 Q4 (Borisov), от мeждународен екип от учени с участието на изследователя от ИА доц. д-р Галин Борисов.

Прочетете повече

 

 

 

12 октомври 2021 г.

Пряко предаване от честването на 40 г. НАО Рожен ще може да се проследи на 14-и октомври от 15:00 ч., от тук.

 

 

16 юни 2021 г.

Денят на отворените врати в НАО “Рожен” към ИА на БАН 20 юни тази година предхожда посещението на представител на австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH - производител на новия 1,5-метров телескоп с оптична система Ричи-Кретиен, чието изграждане предстои.

Прочетете повече

 

 

16 юни 2021 г.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ – 20 ЮНИ

Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория “Рожен” към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе в деня на християнския празник Петдесетница - 20 юни. От 10:00 до 16:00 часа посетителите ще разглеждат безплатно най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа, съоръженията в обсерваторията, сред които 2-метровият телескоп, ще имат възможността и да се срещнат с помощник-директора на ИА с НАО “Рожен” д-р Никола Петров, който отговаря за обсерваторията, както и с дежурния екип астрономи. От тях те ще научат повече за научните задачи, по които се работи в момента в НАО “Рожен” и за бъдещето на обсерваторията.

Денят на отворените врати по традиция се провежда на Петдесетница, когато е и празникът на параклиса „Света Троица“, издигнат през 1935 г. и разположен непосредствено до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

 

 

23 май 2021 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9046.jpg

На 21 май Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) обяви покани за участие в два нови конкурса:

1)   „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2021 г.“ с общ прогнозен бюджет от 19 млн. лв.;

2)   “Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания на млади учени и постдокторанти – 2021 г.“ с общ прогнозен бюджет от 1 000 000 лв.

Прочетете повече

 

 

11 май 2021 г.

Националната астрономическа обсерватория Рожен отново отваря врати за посетители от 14 май. От 2 юни дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-м телескоп, ще се извършват с традиционното за летния сезон работно време – от 10:00 до 16:00 ч. на всеки кръгъл час (почивен ден – вторник). От началото на юли, ако пандемичната обстановка го позволява, ще се провеждат и нощни наблюдения. Повече подробности и информация за записване ще намерите тук.

Посещенията ще се осъществяват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки: граждани ще се допускат само със защитна маска, покриваща носа и устата, при спазване на физическа дистанция и на групи до 15 човека. 

 

 

 1 април 2021 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9046.jpg

Нови наблюдения, направени с участието на учен от БАН с помощта на телескопа „VLT“ на Европейската Южна обсерватория (ESO) показват, че уникалната комета 2I/Borisov, която е едва вторият новооткрит междузвезден посетител на нашата Слънчева система, е и един от най-примитивните обекти, които са наблюдавани някога. Астрономите предполагат, че тази комета никога не е преминавала в близост покрай звезда, което я прави непокътната останка от облака от газ и прах, от който се е образувала.

Прочетете повече

 

 

 

 10 март 2021 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9044.jpg

НАО Рожен на четиридесет

На 13 март 2021 г. се навършват 40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен. През първите си години НАО Рожен е научен астрономически комплекс от три телескопа: универсален 2-метров телескоп за фотометрични и спектрални наблюдения и два по-малки телескопа – 50/70-см Шмит и 60-см Касагрен.

Прочетете повече

 

 

 

 7 декември 2020 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9044.jpg

Националната астрономическа обсерватория Рожен ще има нов

роботизиран телескоп

Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория сключи договор за изработка, доставка и монтаж на нов телескоп в НАО Рожен. Новият телескоп ще има главно огледало с диаметър 1.5 метра и ще бъде с оптична система Ричи-Кретиен.

 

Прочетете повече

 

 

 

 4 ноември 2020 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9041.jpg

На 23 октомври бяха заснети първи звездни спектри с новата CCD камера на Куде спектрографа към 2m телескоп в НАО, Бяха получени спектри на звездите 41 Ari – стандарт за телурични линии, и на X Per – рентгенова нова.

Прочетете повече

 

 

 

 28 април 2020 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9041.jpg

През последните дни хиляди хора по целия свят, включително и в България, успяха да наблюдават извеждането в ниска околоземна орбита на малки космически апарати от серията Starlink на компанията SpaceX.

Прочетете повече

 

 

 

 24 февруари 2020 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9041.jpg

С наближаването на края на този месец НАО Рожен отново отваря врати за посетители. Очакваме всички желаещи след 27 февруари. До края на месец май всеки любопитен да научи повече за Космоса и за българските астрономически изследвания, е добре дошъл всяка седмица между четвъртък и неделя (включително) от 10 до 16 ч.

Прочетете повече

 

 

 

 20 декември 2019 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9040.jpg

„Дайте име на екзосвят“ – стотици хиляди от над 110 страни избраха имена на екзопланетни системи, по случай 100-годишнината на Международния астрономически съюз.

Бяха избрани и български имена.

Прочетете повече

 

 

 

4 ноември 2019 г.

Съвсем скорона 11 ноември от 14:35:20 ч. официално време ще можем да наблюдаваме преминаване на планетата Меркурий пред диска на Слънцето (т. нар. пасаж или транзит на Меркурий). От нашата страна ще може да се проследи почти половината от явлениетодо залеза на Слънцето в 17:08 ч. за София.

 

По време на пасажа Меркурий ще бъде с ъглов диаметър 10″, поради което е нужно използването на увеличаващ образа прибор – бинокъл или телескоп, като е задължително пред обективите на прибора да бъдат монтирани специални слънчеви филтри, предпазващи зрението от силната светлина.

 

Следващото преминаване на Меркурий пред Слънцето ще бъде на 13 ноември 2032 г.

 

Прочетете повече за явлението и за начините за неговото наблюдение.

 

 

 

25 юни 2019 г.

Годишна среща на Европейския астрономически съюз в Лион, Франция 

Над 1200 изследователи от областта на астрономията и космическите науки се събират в Manufacture des tabacs в Лион, от 24 до 28 юни, за годишната среща на Европейския астрономически съюз (EWASS2019). Сред участниците са и 8 учени от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория.

 

Прочетете повече

 

  

 22 юни 2019 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9038.jpg

Дайте име на екзосвят – MAC100

По случай 100-годишния си юбилей Международният Астрономически Съюз (МАС) организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100”. Тя предоставя възможност на всяка страна да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда, на конкурсен принцип. 

Прочетете повече

 

 

 13 декември 2018 г.

D:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9038.jpg

През 2019 г. се навършват 100 години от основаването на Международния Астрономически Съюз (МАС).

По този повод Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН организира серия събития в България.  

 

Прочетете повече

 

 

28 ноември 2018 г.

С държавни пари две научни институции се съдят 5 години за държавни пари

 

 

10 октомври 2018 г.

Изследвания на симбиотичната звезда AG Pegasi, последни факти

 

 

12 септември 2018 г.

Институтът по Астрономия с Национална астрономическа обсерватория участва в Европейската нощ на учените 2018

 

 

15 май 2018 г.

Ден на отворените врати в НАО Рожен – 27 май 2018 (неделя)

 

 

10 май 2018 г.

Предстои XI българо-сръбска астрономическа конференция

 

 

 30 април 2018 г.

asteroid

Астроном от ИА с НАО ръководи курс за гимназисти

За пета поредна година Астрономическата обсерватория "Славей Златев" гр. Кърджали организира априлски курс по астрономия за гимназисти. В курса, безплатен по традиция, участват ученици от 8 до 11 клас, класирали се за националния кръг на олимпиадата по астрономия.

Прочетете повече

 

 

17 април 2018 г.

Обръщение на Директора на ИА с НАО към приятелите на астрономията и НАО – Рожен

 

 

 18 януари 2018 г.

asteroid

Квазарът CTA 102 повиши безпрецедентно блясъка си

Международен колектив от астрономи с участие на учени от Института по астрономия с НАО при БАН регистрира безпрецедентно увеличение на блясъка (избухване) на квазара CTA 102. Увеличението на блясъка на обекта е над 200 пъти, като той достига до 11-та звездна величина във видимия спектър в края на 2016 г.

Прочетете повече

 

 

 12 януари 2018 г.

asteroid

Астрономи с удивително откритие за звездообразуването на масивни звезди

Международен екип астрономи с българско участие откри, че във Вселената се раждат много по-голям брой звезди с маси над 30 слънчеви, отколкото се считаше до днес.

Прочетете повече

 

 

 28 ноември 2017 г.

asteroid

По следите на новата комета C/2017 O1 (ASASSN)

На  13 октомври 2017 г., в 21:51 ч. българско време скоро откритата комета C/2017 O1 (ASASSN) премина през своя перихелий. Наблюдателен екип от Института по астрономия с НАО получи нейни кадри с 2-метровия телескоп на Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Прочетете повече

 

 

 

 12 ноември 2017 г.

asteroid

Екип на Института по астрономия изследва опасен за Земята астероид

На 12-и октомври 2017 г. в 08:42 ч. официално време, потенциално опасният за Земята астероид 2012 TC4 премина на 50 151 км от центъра на нашата ланета, което е само около 44 хил. км от земната повърхност.

Прочетете повече

 

 

 

 27 септември 2017 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9024.jpg

Обновяване на 2-метровото огледало на Националната астрономическа обсерватория

През лятото на 2017 г. бе нанесено ново отразяващо покритие върху главното огледало на двуметровият RCC телескоп.

Прочетете повече

 

 

 8 август 2017 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9024.jpg

Кометата C/2015 ER61 (PANSTARRS)  пред тъмни галактични облаци

На 18.02.2017 г. кометата C/2015 ER61 (PANSTARRS) се намираше в съзвездието Змиеносец, на фона на тъмна област от балджа на Млечния път известна като мъглявината Тъмен кон (Dark Horse Nebula). Тази гигантска структура съдържа множество по-малки тъмни мъглявини.

Прочетете повече

 

 

19 юни 2017 г.

Публична лекция за космическата мисия Розета и науката за кометите

 

 

5 юни 2017 г.

COMETS WORKSHOP 2017, 19 – 23 юни, София

 

 

27 май 2017 г.

„Ден на отворените врати“ в НАО – 4 юни 2017 от 10:00 до 17:00 ч.

 

 

18 април 2017 г.

Среща на борда на директорите на Astronomy & Astrophysics в София

 

 

 6 април 2017 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9024.jpg

Астрономи откриха, че орбитата на Марс приютява останки от антични мини-планети

Планетата Марс споделя своята орбита с няколко малки астероида – т. нар. троянци. Международен екип от астрономи с помощта на Very Large Telescope в Чили откриха, че повечето от тези обекти имат еднакъв химичен състав, т. е. те най-вероятно са останки от мини-планета, която отдавна е била унищожена при сблъсък. 

Прочетете повече

 

 

 2 март 2017 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9024.jpg

Сензацията “TRAPPIST-1”

За новооткритите седем екзопланети, тяхното сходство със Земята, свойствата на тяхното "Слънце" и пространството около него – едно обобщение от професионалист 

Прочетете повече  (PDF 981 KB)

 

 

 29 януари 2017 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9024.jpg

Български ученици се класираха на призови места в европейския конкурс по астрономия „Хвани звезда“

 Прочетете повече

 

 

2 декември 2016 г.

Търговско предложение до „нашите“ депутати

 

 

 18 октомври 2016 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9024.jpg

Български астрономи наблюдаваха симбиотичната звезда AG Pegasi

 

Прочетете повече

 

 

 29 септември 2016 г. 

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9024.jpg

Международната олимпиада по астрономия за ученици ще се проведе в България

Тази година България е домакин на Международната олимпиада по Aстрономия за ученици (International Astronomy Olympiad). Олимпиадата ще се проведе в периода 5-13 октомври 2016 г. в Пампорово и в Националната астрономическа обсерватория Рожен. Тя е ежегодно състезание по астрономия, в което взимат участие ученици от 14 до 18-годишна възраст.

Прочетете повече

 

 

14 юни 2016 г.

Ден на отворените врати в НАО Рожен на 19 юни 2016 г. (неделя)

 

 

12 май 2016 г.

Международният астрономически консорциум VLT FLAMES Tarantula ще проведе годишната си работна среща в България през май 2016 г.

 

 

13 април 2016 г.

На 13 март 2016 г. се навършиха 35 години от откриването на Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен, което се осъществява съгласно решение № 203 от 6 май 1967 г. на Бюрото на МС на Народна република България. Пътят до вземането на това решение е дълъг и успехът е резултат както от усилията на видни наши астрономи, така и поради засиленият интерес в цял свят към космонавтиката и астрономията в началото на космическата ера. Повече за хронологията на събитията по пътя към реализирането на мечтата на българските астрономи можете да прочетете в статията НАО-Рожен: сагата „Избор на място“ от доц. д-р Д. Колев.

На 18 април 2016 г. (понеделник) от 18:00 ч. в Големия салон на БАН (15 ноември № 1) ще се проведе тържествено честване на 35 години от откриването на НАО-Рожен.

 

 

9 февруари 2016 г.

Проследяване на новооткритата нова звезда PNV J09553757+6900146 в галактиката М81

 

 

14 януари 2016 г.

Отчет за разпределението на средствата, събрани от дарения през 2015 г.

 

 

 26 октомври 2015 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9024.jpg

Екип от български астрономи проследи уникално избухване в галактиката Андромеда

Червената нова M31N 2015-01a е първото подобно наблюдавано явление в галактиката M31 Андромеда от 26 години насам.

Прочетете повече

 

 

8 октомври 2015 г.

Обръщение на Директора на ИА с НАО към всички, подкрепили кампанията за набиране на средства за Националната астрономическа обсерватория

 

 

1 октомври 2015 г.

Управителният съвет на БАН откри процедура за избор на директор на Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория

Прочетете повече

Обявата в сайта на БАН

 

 

24 август 2015 г.

Отворено писмо на Директора на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория

(PDF-весия на документа)

 

 

15 май 2015 г.

Десета научна конференция на Съюза на астрономите в България посветена на 50-тата годишнина от откриването на Астрономическа обсерватория Белоградчик, 2 – 5 юли 2015 г.

Трето съобщение (PDF, 455 KB)

 

 

14 април 2015 г.

На 23 април 2015 от 18:00 ч. в Големия салон на БАН (София, ул. ”15-ти ноември” №1) ще се проведе честване на 25-годишнината от въвеждането в експлоатация на космическия телескоп „Хъбъл”. Събитието е  организирано от Института по Астрономия с НАО.

Прочетете повече

 

 

14 март 2015 г.

Около обяд на 20 март 2015 от нашата страна ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение. То ще бъде пълно за северните части на Атлантическия океан.

Още за явлението и карти

По-подробни данни

 

 

 17 декември 2014 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9024.jpg

НАО Рожен в подкрепа на европейския астрономически конкурс “Catch a Star”

Целта на европейският астрономически конкурс Catch a Star е да стимулира креативността и самостоятелната работа на учениците от средните училища и да засили и разшири техните астрономически познания и умения.

Прочетете повече

 

 

 16 декември 2014 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9023.jpg

4U 2206+54 – най-късо периодичната Ве рентгенова двойна звезда?

Астрономи от Института по Астрономия с НАО и от канадския University of Western Ontario изследваха спектри на 4U 2206+54, получени с Куде спектрографа на 2m телескоп в НАО Рожен. Целта им бе да определят орбитните параметри на звездата, включително и орбиталния период. За получаване на кривата на радиалната скорост бе използвана линията на неутралния хелий с дължина на вълната 6678 Å.

Прочетете повече

 

 

 13 октомври 2014 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9022.jpg

Има ли бъдеще за Националната астрономическа обсерватория?

Екип от сътрудници от Института по астрономия с НАО към БАН подготви и спечели двугодишен проект през 2012 г., който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. През периода 2012 – 2014 г., съгласно програмата на проекта, бяха реализирани обучения за създаване на практически умения и повишаване на професионалната култура на младите учени в областта на съвременните технологии, използвани в астрономията.

На 15 октомври 2014 от 13:30 ч. в сградата на Планетариума в Смолян ще се проведе Пресконференция и Информационен ден по проекта.

Прочетете повече

 

 

 11 октомври 2014 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9021.jpg

През август 2014 г. по наблюдения от 60 см Касегрен телескоп на НАО, наши асторономи отново детектираха фликеринг на симбиотичната звезда CH Cyg след дълъг период на липса на такъв. Този факт бе потвърден и от наблюдения проведени в началото на октомври 2014 г.

Прочетете повече

 

 

24 септември 2014 г.

По случай Европейската нощ на учените на 26 септември 2014 г., Националната астрономическа обсерватория Рожен обявява нощта на 26 срещу 27 септември за Нощ на отворените врати

Прочетете повече

 

 

13 юни 2014 г.

OPTICON наблюдателна школа и конференция, НАО Рожен: 17 – 24 септември и София: 25 септември – 2 октомври

 

 

 5 юни 2014 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9020.jpg

8 юни 2014: Ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория „Рожен

 

Прочетете повече

 

 

 24 април 2014 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9019.jpg

Девета Национална научна конференция на Съюза на астрономите в България

16 – 18 май 2014 г., гр. Шумен.

Вижте второ съобщение за конференцията (PDF, 149 KB)

и програма (PDF, 160 KB).

 

 

 30 януари 2014 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9018.jpg

Добро начало за новия високодисперсен спектрограф в Националната астрономическа обсерватория Рожен

През нощта на 23 срещу 24 януари 2014 г, астрономите в Националната астрономическа обсерватория Рожен получиха първи спектри на свръхновата SN2014J с новия спектрограф на 2-метровия телескоп.

Прочетете повече

 

 

 8 януари 2014 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9017.jpg

Връзка между орбиталната модулация на линията Hα и излъчването на гама лъчи в рентгеновата двойна звезда LSI +61 303

Екип от Института по Астрономия с Национална астрономическа обсерватория, заедно с техни колеги от Университета в Хаен (Испания) изследваха орбиталната модулация на различни параметри (потока на гама-лъчението, емисионната линия Hα, звездната величина във V филтър и др.) на рентгеновата двойна звезда LSI +61 303.

Прочетете повече

 

 

 3 декември 2013 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9016.jpg

Променливост на околозвездният диск на рентгеновата двойна звезда LSI +61 303 

Екип от Института по Астрономия с Национална астрономическа обсерватория, съвместно с техни колеги от Университета в Хаен, Испания и Университета в Съсекс, Англия, изследваха рентгеновата двойна звезда

LSI +61 303.

Прочетете повече

 

 

 23 ноември 2013 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9015.jpg

Започна асемблиране, юстиране и тестване на ешелен спектрограф за 2-метровия телескоп на НАО Рожен 

 

Прочетете повече

 

 

25 октомври 2013 г.

Конкурс ”Астрономия в картини” организиран от ИА с НАО, САБ и Сдружение Звездно общество

 

 

 15 юли 2013 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9014.jpg

Традицията продължава: ученици откриват и изследват астероиди с телескопите на НАО-Рожен 

 

Прочетете повече

 

 

 21 юни 2013 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9013.jpg

Пернишкото земетресение от май 2012 г. през погледа на НАО Рожен 

 

Прочетете повече

 

 

 17 юни 2013 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9012.jpg

На 23 юни 2013 година – eдин алтернативен поглед към небето от Националната астрономическа обсерватория

 

Прочетете повече

 

 

13 юни 2013 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9011.jpg

Откритата в НАО-Рожен катаклизмична звезда 2MASS J01074282+ 4845188 е уникален обект с доста екстремни характеристики

 

Прочетете повече

 

 

 8 април 2013 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9010.jpg

Звезда избухна в съзвездието Персей

На 19, 20, 23 и 24 март екип от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН проведе наблюдения с цел потвърждаване на началото на очакваното избухване на променливата звезда GK Persei и получаване на допълнителни данни за нея.

Прочетете повече

 

 

9 януари 2013 г.

На 15 февруари астероидът 2012 DA14 ще премине само на около 28 000 km над земната повърхност – разстояние, по-малко от височината на орбитите на геостационарните спътници.

Снимки и анимации от нощта на преминаването

За астероида и за риска от сблъсък с планетата ни

Условия за наблюдение и карта

 

 

30 октомври 2012 г.

Тема на деня: ядрена енергетика и звезди

 

 

26 октомври 2012 г.

Въпрос на деня: ще оцелее ли НАО Рожен?

 

 

23 октомври 2012 г.

Обръщение на Директора на ИА с НАО към колегите

 

 

11 октомври 2012 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9009.jpg

Звезда от тип FU Orionis със силно променлива акреция е открита в НАО Рожен

Екип от български астрономи откри звезда от типа FU Orionis, която показва силна фотометрична и спектрална променливост, нетипична за този тип обекти. Фотометричните и спектрални наблюдения, с които разполага екипът, показват много бързи промени на темпа на акреция от околозвездния диск върху повърхността на звездата.

Прочетете повече

 

 

 9 октомври 2012 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9008.jpg

Звезда изхвърля огнени топки

Екип от български астрономи проведе синхронизирани фотометрични наблюдения на звездата AE Aquarii, която е катаклизмична двойна система, отдалечена от нас на близо 330 светлинни години. Наблюденията са мониторинг в няколко цвята на фотометричото поведение на звездата и показват 14 повишавания на блясъка, интерпретирани като изхвърляне на блобове („огнените топки“).

Прочетете повече

 

 

27 септември 2012 г.

Конкурс ”Астрономия в картини” организиран от ИА с НАО, САБ и Сдружение Звездно общество

 

 

24 септември 2012 г.

Нощ на учените 28 септември 2012 г.

Програми за мероприятието в различни градове

 

 

15 май 2012 г.

Предстои преминаване (пасаж) на Венера пред Слънцето на 6 юни

 

 

6 май 2012 г.

Седма Национална научна конференция на Съюза на астрономите в България, 8 - 10 юни 2012, Димитровград

 

 

 29 декември 2011 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9007.jpg

Български астрономи откриха нови структури в редица активни галактики

Екип от български астрономи откри недокладвани по-рано структури с отношение към захранването на активните галактични ядра. Използвани са многогодишни наблюдателни данни за десетки галактики, получени с 2-м телескоп на НАО Рожен в рамките на проект по изследване на активни галактики.

Прочетете повече

 

 

13 декември 2011 г.

Международен екип от астрономи с водещо българско участие откри нов клас магнитно-активни звезди

 

 

 9 декември 2011 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9006.jpg

Открита е звезда застрашена от самоунищожение

Международна група астрономи, сред които изследовател от ИА с НАО откриха звезда в галактиката Голям Магеланов Облак, известна под името VFTS 102, която се върти с умопомрачителната скорост от два милиона км/час, т.е. триста пъти по-бързо от Слънцето. Измерената скорост е много близка до критичната, при коята подобно на фойверк VFTS 102 би се разпиляла на милиони късчета в заобикалящото я пространство.

Прочетете повече

 

 

 24 ноември 2011 г.

C:\htm\WEB_NAO\observations\fr_files\image906.jpg

В НАО-Рожен бе направена спектро-поляриметрия на кометата C/2009 P1 (Garrad) чрез нов режим за наблюдения с двуканалният фокален редуктор FoReRo2 на 2м телескоп.

Прочетете повече

 

 

2 ноември 2011 г.

Част от мисията на Националната астрономическа обсерваторията е да съдейства активно за образованието по астрономия, предоставяйки своята съвременна инфраструктура за наблюдателни проекти на ученици, студенти и докторанти. Неотдавна в НАО-Рожен започна реализацията на проект, който подкрепя ученици и студенти при откриването на нови астероиди. Повече информация за тази инициатива може да намерите на УЕБ-адрес http://www.moreto.net/novini.php?n=150981&p=10 .

 

 

8 октомври 2011 г. 

Ученици проведоха в НАО наблюдения с 12” телескоп, с образователна цел

 

 

21 септември 2011 г.

Къде сме ние в науката и в инженерните дисциплини?

 

 

20 септември 2011 г.

Посещение на американския посланник н. пр. Джеймс Уорлик в НАО-Рожен

 

 

16 септември 2011 г.

На 14.09.2011 г. в Регионалния исторически музей в гр. Смолян бе открита голяма изложба, посветена на 30-годишнината на НАО "Рожен". Чрез стотици снимки с обяснителен текст, документи, работни дневници, оригинални астроплаки с наблюдения и реални експонати от оборудването, се дава възможност на посетителите на музея да се запознаят с възникването на идеята за НАО, нейното развитие, самото строителство, устройството на инструментите и работата на астрономите. В отделна витрина са представени малка част от публикуваните оригинални научни статии по наблюдателен материал, получен с телескопите на НАО. Изложбата е във фоайето на РИМ-Смолян и достъпът до нея е свободен. Ще продължи до края на м. октомври.

Снимки от откриването на изложбата  (PDF 2.35 MB);

Изложба ”30 г НАО-Рожен”  (PDF 6.79 MB).

 

 

 27 август 2011 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9004.jpg

В НАО-Рожен бе открита втората  ”българска” катаклизмична звезда

В началото на 2011 г. в НАО-Рожен бе наблюдавана необичайна променливост на блясъка на звездата 2MASS J01074282+4845188 и анализът на данните показва, че това е катаклизмична звезда. В резултат на това се оказа, че е открита втората “българска” катаклизмична звезда.

Прочетете повече

 

 

7 юни 2011 г.

Първа национална сбирка на сдружение Звездно общество в НАО, 4 - 6 юни 2011 (фотогалерия)

 

 

6 юни 2011 г.

Свръхнова в галактиката M51 в съзвездие Ловджийски кучета

 

 

31 май 2011 г.

Българска група за търсене на нови в близки галактики откри втора нова за тази година, в галактиката М31 - Андромеда

 

 

23 май 2011 г.

През 2011 година се навършват 30 години от откриването на Националната астрономическа обсерватория ”Рожен”. За да отбележи това важно събитие Институтът по астрономия към БАН организира международна научна конференция, която ще се състои от 26-ти до 29-ти септември 2011 г. в град Смолян. Тя ще бъде посветена на уникалната роля на НАО Рожен като център за научни изследвания и образование в областта на астрономията и като първостепенен елемент от националната научна инфраструктура. За повече информация и за регистрация посетете сайта на конференцията.

 

 

21 май 2011 г.

Предстои пълно лунно затъмнение на 15 срещу 16 юни 2011, достъпно за наблюдение от България

[Фотогалерия – снимки от затъмнението]

 

 

15 май 2011 г.

Национална научна конференция на Съюза на астрономите в България - НАОП „Ю. Гагарин”, Стара Загора, 13 – 15 май 2011 г.

       Снимки от Надя Кискинова, НАОП Ст. Загора

       Снимки от Пенчо Маркишки, НАО-Рожен

 

 

12 март 2011 г.

Тържество по случай 30 годишнината от откриването на НАО-Рожен

 

 

30 януари 2011 г.

Българската група за търсене на нови в близки галактики откри поредната нова в галактиката М31 Андромеда

 

 

5 януари 2011 г.

Частично слънчево затъмнение - 4 януари 2011 г.

 

 

6 декември 2010 г.

Ден на отворените врати за журналисти в НАО на 11 декември 2010 г.

 

 

26 ноември 2010 г.

Обява за благотворителна разпродажба!

 

 

28 октомври 2010 г.

Почина професор Владимир Шкодров

 

 

 22 септември 2010 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9003.gif

В НАО-Рожен бе открита звездната двойка с най-къса  продължителност на “годината” GSC 2314-0530

 

Прочетете повече

 

 

 5 септември 2010 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9002.gif

Български астрономи откриха избухване на звезда в процес на формиране по наблюдения с един от телескопите на  Националната астрономическа обсерватория Рожен. За първи път в света е регистрирано началото на такова избухване.

Прочетете повече за технологията и за значимостта на откритието

 

 

 19 юли 2010 г.

C:\htm\WEB_NAO\news\fr_files\image9001.jpg

Международен екип астрономи с българско участие регистрира за първи път магнитното  поле на Бетелгейзе, добре познатата на всички червена ярка звезда в съзвездието Орион.

 

Прочетете повече

 

 

10 юли 2010 г.

WASP-3c: първата екзопланета открита  с телескопите на Националната Астрономическа Обсерватория Рожен

 

 

4 юли 2010 г.

Посещение на министърът на финансите Симеон Дянков в НАО-Рожен

 

 

28 май 2010 г.

Програма за денят на отворените врати в НАО - 29 май 2010 г.

 

 

23 май 2010 г.

Литургия по случай християнският празник Петдесятница пред параклиса Св. Тройцав НАО.

 

 

22 май 2010 г.

Институтът по астрономия към БАН призовава всички свои колеги и цялата общественост към активни действия за спасяване на Националната астрономическа обсерватория.

Апел за спасяването на обсерваторията е публикуван в българският сайт за петиции www.bgpetition.com. Текстът на апела и възможност да го подпишете ще намерите тук.

 

Повече информация за състоянието и значението на Националната
астрономическа обсерватория - Рожен може да намерите в материалите от
пресконференцията
на Института по астрономия към БАН, която бе
проведена на 17 май 2010 г. в пресклуба на БТА.

 

Вижте също репортажът в сайта на БНТ “Обсерваторията в Рожен пред закриване” от 17 май 2010г.

 

 

20 май 2010 г.

Интервю на Директора на Института по астрономия с Национална
астрономическа обсерватория към БАН, дадено за БГНЕС (материалът вече не се пази на http://news.v2.bgnes.com/view/833126).

 

 

15 януари 2010 г.

Пръстеновидно слънчево затъмнение (частично за България)

 

 

1 януари 2010 г.

Частично лунно затъмнение на 31 декември 2009 г.

 

 

5 - 11 октомври 2009 г.

Втора практическа школа по спектроскопия  (предварителна програма, PDF 100kB)

Вижте също фотографии от школата

 

 

6 септември 2009 г.

Новата система за управление на 2-метровия телескоп: първи резултати

 

 

27 юли 2009 г.

Новости около подмяната на системата за управление на 2-метровия телескоп

 

 

20 май 2009 г.

НАО-Рожен предоставя наблюдателно време за потвърждаване на два нови астероида, открити от ученици от Варна

 

 

16 април 2009 г.

Споразумение за сътрудничество между община Смолян и ИA

 

 

26 март 2009 г.

Нова система за управление на 2-м РКК-телескоп

 

 

23 януари 2009 г.

Откриване на Международната година на астрономията

 

 

14 декември 2008 г.

Завърши изграждането на рампа и подвижна платформа за инвалидни колички пред кулата на 2м телескоп

 

 

14 септември 2008 г.

Монтаж на главното огледало в 2м телескоп след новото му алуминизиране

 

 

12 юли – 3 август 2008 г.

Студентска практика по астрономия - Шуменски университет “Еп. Константин Преславски”

 

 

17 юли 2008 г.

Сваляне на главното огледало на 2м телескоп за ново алуминизиране

 

 

28 октомври 2007 г.

Практическа школа по спектроскопия в НАО-Рожен, 22 - 28 октомври 2007 г.

 

 

27 октомври 2007 г.

Кометата 17P/Holmes - наблюдения от НАО

 

 

 

 

 

Начало | Наблюдения | Предстоящи астрономически явления | Астрокалендари