Към другите новини

 

 

Български ученици се класираха на призови места в европейския

конкурс по астрономия „Хвани звезда“

 

29 януари 2917 г.

 

Три български ученически екипа се класираха на призови места в най-големия в Европа конкурс по астрономия за ученици „Хвани звезда“. Целта на конкурса е да насърчи учениците да работят заедно, да научат повече за астрономията и за астрономическите обекти. На трето място е класиран проекта Dark Matter In The Classroom” на ученически екип от Шуменската езикова гимназия, с ръководител Анета Маринова.

 

На пето място са двата проекта на учениците от Хасково с ръководител Йоанна Кокотанекова „The Bolide“ и „Prominences in H alpha and He II“.

Два от проектите са подготвени на базата на наблюдения, проведени по време на летни наблюдателни школи в НАО-Рожен.

 

НАО Рожен, заедно с Европейската Южна обсерватория е спонсор на Европейския конкурс, като предоставя трите големи първи награди, а именно 30 минути дистанционни наблюдения със своите телескопи – 2m RCC, 50/70 Schmidt и Zeiss-600. Това ще даде възможност на учениците от Европа и България да работят с професионални астрономически инструменти и с помощта на астрономите от НАО-Рожен да се опитат да решат интересни астрофизични проблеми.

 

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\New_download\Bolid1.png

 

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\New_download\SimonaIOgnian.jpg

 

 

 

 

 

Към другите новини