Към другите новини

 

 

Нощ на отворените врати в НАО-Рожен – 26/27 септември 2014 г.

 

24 септември 2014 г.

 

 

По случай Европейската нощ на учените на 26 септември 2014 г. и честването на 145 години от основаването на БАН, Националната астрономическа обсерватория Рожен обявява Нощ на отворените врати. Посетителите на обсерваторията в нощта на 26 срещу 27 септември (петък срещу събота) при ясно време ще имат възможност да наблюдават различни по тип астрономически обекти, с предвиден за целта телескоп в Посетителския център на НАО.

 

Накратко за достъпните за наблюдение обекти през същата нощ:

 

Планетата Сатурн ще бъде видима в угасващото зарево на залеза, ниско на югозапад – в съзвездие Везни.

Планетата Марс ще бъде видима веднага след свечеряване, също ниско на югозапад – в съзвездие Змиеносец.

Планетата Юпитер ще изгрее в 03:04 ч. над източния хоризонт, в съзвездие Рак.

 

През есенните нощи са достъпни за наблюдение голямо множество звездни купове и мъглявини, по-атрактивни от които са следните:

М8 – дифузната мъглявина „Лагуна” в съзвездие Стрелец. М24 – звезден облак в съзвездие Стрелец. М11 – разсеян звезден куп в съзвездие Щит. М13 и М92 – кълбовидни звездни купове в съзвездие Херкулс. М27 и М57 – планетарни мъглявини съответно в съзвездията Лисиче и Лира. М15 и М2 – кълбовидни звездни купове съответно в съзвездията Пегас и Водолей. М31 и М33 – ярки спирални галактики съответно в съзвездията Андромеда и Триъгълник. „H” и „Chi” (NGC869 и NGC884) – красив двоен звезден куп в съзвездие Персей. М45 – яркият разсеян куп „Плеяди” в съзвездие Бик. М42 – голямата дифузна мъглявина „Орион” в едноименното съзвездие.

 

Надяваме се, че тези демонстрационни наблюдения ще бъдат интересни за посетителите и ще разширят познанията им за Вселената. 

 

 

 

 

   

 

Към другите новини