Към другите новини

 

 

 WASP-3c: първата екзопланета открита с телескопите на

Националната Астрономическа Обсерватория Рожен

 

10 юли 2010 г.

 

Международен екип астрономи от България, Германия, и Полша откри екзотична извън-слънчева планета. За целта бе използван напълно нов метод: регистриране на промяна в момента на транзита (TTV, Transit Timing Variation). Използваната техника на търсене е достатъчно чувствителна за да регистрира планети, малки колкото Земята, обикалящи около други звезди. Благодарение на тази висока чувствителност бе регистрирана промяна в момента на транзита на екзопланетата WASP-3b, отдалечена на 700 светлинни години от Слънцето в посока към съзвездието Лира. Новооткритата планета е 15 пъти по-масивна от Земята. Екипът публикува своето откритие в престижното специализирано списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (UK). Ръководител на екипа е д-р Грациян Мациеджевски от университета в Йена, Германия.

 

Методът TTV беше развит теоретично като нова техника за откриване на екзопланети преди няколко години. Явлението транзит се получава, когато една планета преминава пред диска на своята звезда по време на орбиталното си движение, като блокира част от нейната светлина.

 

 

Description: C:\htm\WEB_NAO\news\fr15_files\image001.jpg  Description: C:\htm\WEB_NAO\news\fr15_files\image002.jpg

 

 

В лявата част на фигурата е показана планетната система WASP-3 (А е централната звезда, b е масивна планета обикаляща близо до звездата, а c e новооткритата по-малка и по-далечна планета). В дясно горе е показана схема на транзит, а долу резултата от блокиране на част от светлината на централната звезда. Намаляването на яркостта на звездата по време на транзита е само около 1%.

 

Досега методът на транзита е използван успешно за откриване на няколко десетки планети и е основен метод за търсене на планети, подобни на Земята, от космическите мисии Kepler и CoRoT. Ако около една звезда имаме планетна система с регистрирани транзити на голяма планета (подобна на Юпитер) и допълнителна по-малка планета, то втората планета ще породи периодично отместване на момента на транзита на първата планета. Астрономите сравняват тези малки отклонения с резултатите от мащабни компютърни модели на различни планетни конфигурации, и така правят извод за състава на планетната система.

 

„Ние регистрирахме периодични промени във времето на транзита на WASP-3b. Тези промени могат да се обяснят с допълнителна планета в системата, с маса 15 земни маси и орбитален период от 3.75 дена. Според международните правила ние нарекохме тази планета WASP-3c” каза д-р Мациеджевски. Тази новооткрита планета е сред най-маломасивните планети известни на науката. Тя е и с най-малка маса сред планетите, които обикалят около звезди, по-масивни и по-млади от Слънцето.

 

За своето изследване екипът използва наблюдения с 90-см телескоп на университетската обсерватория в Йена – Германия и 60-см телескоп на Националната Астрономическа Обсерватория Рожен – България. Методът TTV е доста привлекателен, защото е чувствителен към смущенията в момента на транзита породени от планети, малки колкото Земята. Например планета с една земна маса би повлияла на типичен газов гигант, обикалящ близо до своята звезда, като отклонението във времето на транзита на гиганта може да достигне до 1 минута. Този ефект е достатъчно голям за да се регистрира от относително малки телескопи (с диаметър на главното огледало по-малък от 1 метър). След откритието, направено с малък телескоп, започва подробно изследване  на екзопланетната система с по-големи инструменти. Сега екипът използва 10-метровият Hobby-Eberly телескоп в Тексас за да изучи екзопланетата WASP-3c по-детайлно.

 

Изследването се основава на съвместни усилия на учени от Астрофизическият институт към университета „Фридрих Шилер” в Йена, Германия, Институт по астрономия с Национална астрономическа Обсерватория към Българската Академия на Науките, София, България и от Центърът по астрономия към университета „Николай Коперник” в Торун, Полша. Работата се ръководи от д-р Грациян Мациеджевски, първоначално от Торун – Полша, а сега на на пост-докторска позиция в Йена – Германия.

 

Търсенето на екзопланети по метода TTV е финансирано от страна на Йена от Европейския Съюз по линия на проект „Мария Кюри”. От българска страна изследването е финансирано частично по проекта „Смартнет”, ДО 02-362 на Фонд Научни Изследвания към Министерството на Образованието, Младежта и Науката.

 

 

 

Откритието на екзопланетата WASP-3c е публикувано в статията:

“Transit timing variation in exoplanet WASP-3b”,

Maciejewski G., Dimitrov D., Neuhauser R., Niedzielski A., Raetz St., Ginski Ch., Adam Ch., Marka C., Moulla M., Mugrauer M., Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ( in press).

 

Препринт на статията може да се намери на следният адрес:

http://xxx.lanl.gov/abs/1006.1348

 

По-подробна информация може да се намери на страницата:

www.astro.uni-jena.de/wasp-3

 

Линк към прес-съобщението на Monthly Notices of the Royal Astronomical Society:

http://www.ras.org.uk/news-and-press/157-news2010/1860-discovering-new-earths

 

 

 

За контакти:

 

Dr Gracjan Maciejewski

Astrophysical Institute

Friedrich Schiller University Jena

Phone: +49-3641-947524

Mobile: +48-691-239648

Email: gm@astro.uni-jena.de

 

Динко Димитров

Институт по Астрономия с НАО

Българска Академия на Науките, София

Tel: +359-979-5931

Email: dinko@astro.bas.bg

 

Prof. Dr Ralph Neuhаuser

Astrophysical Institute

Friedrich Schiller University Jena

Tel: +49-3641-947500

Email: rne@astro.uni-jena.de

 

Prof. Dr Andrzej Niedzielski

Torun Centre for Astronomy

Nicolaus Copernicus University

Tel: +48-56-6113057

Email: aniedzi@astri.uni.torun.pl

 

 

  

 

Към другите новини