Назад

 

 

Уважаеми гости,

Дами и господа,

Драги колеги и приятели,

 

 

Преди 30 години, недалеч от тук, малко над Роженския превал,  в местността Свети Дух се случи чудо. България отвори очи към Вселената. От тогава, всяка ясна нощ чудото продължава, астрономите записват посланията, изпратени към тях от далечни звезди и галактики преди десетки хиляди и милиарди години. Част от тези астрономи са същите, които участваха в откриването на Националната астрономическа обсерватория преди 30 години. През изминалите три десетилетия  две поколения астрономи започнаха своята научна дейност тук, под звездите на Родопите. Част от тях и днес продължават дейността си в Обсерватория, а друга част, може би по-голяма,  успешно се реализира във водещи астрономически институции и космически агенции по целия свят. Днес Обсерваторията продължава да бъде притегателен център за изследователи, за преподаватели в университетите и училищата, за студенти и ученици, за възпитаниците на Народните обсерватории и Планетариумите от цяла България и от региона. Всички искат да се докоснат до чудото, което продължава вече 30 години.

 

Всичко това не би било възможно без изградените през годините добри отношения между сътрудниците на Обсерваторията и местната общественост. Използвам случая да благодаря на  общинското ръководство и на областната управа за подкрепата, която винаги сме получавали от тях, на нашите колеги от Народната астрономическа обсерватория с Планетариум, с които ни свързва дългогодишно сътрудничество, на съмишлениците от Смолянския клон на Съюза на учените, които създават онази уникална среда, която е така необходима за разпространение на знанието. Успешното продължаване на партньорството с всички тези институции е гарант за развитието  на Националната астрономическа Обсерватория и в бъдеще.

 

С  увереност, че всички ние, събраните в тази зала искаме започналото преди 30 години чудо да продължи и през следващите десетилетия,  нека да си пожелаем ползотворно сътрудничество и в бъдеще и още много срещи под звездите на Родопите.

 

 

Таню Бонев,

НАО Рожен

10 март 2011 г.

 

 

  

 

Назад