Към другите новини

 

 

В НАО “РОЖЕН” ПРИСТИГА  ГОСТ ОТ ФИРМАТА-ПРОИЗВОДИТЕЛ НА НОВИЯ ТЕЛЕСКОП

  

16 юни 2021 г.

 

Денят на отворените врати в НАО “Рожен” към ИА на БАН 20 юни тази година предхожда посещението на представител на австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH - производител на новия 1,5-метров телескоп с оптична система Ричи-Кретиен, чието изграждане предстои.

 

- На 22 юни на посещение в НАО “Рожен” очакваме да пристигне Дитмар Вайнцингер, Главен мениджър продажби в ”ASA Astrosysteme GmbH” - съобщава директорът на ИА с НАО проф. Евгени Семков. -  Гостът от Австрия ще се запознае с обсерваторията и с площадката, на която планираме да се монтира новият телескоп. Ще обсъдим и графика за изпълнение на монтажа и готовността за изграждане на фундамента на телескопа през тази година.

 

След издигането на фундамента и на колоната за новото съоръжение, ще бъде построена наблюдателна кула с купол с диаметър 8 м и височина 6 м, в която ще се монтира изцяло роботизираният и дистанционно управляем телескоп. Той ще изпълнява програмата за астрономически наблюдения без човешка намеса и при отчитане на атмосферните условия. Автоматизирана метеорологична станция към телескопа ще следи за силата и посоката на вятъра, за относителната влажност на въздуха и за евентуално заоблачаване. Умният управляващ софтуер ще затваря телескопа и купола в случай на метеорологична опасност за оптичната система и електрониката. Кулата на новия телескоп ще бъде в близост до кулите на 60-см Касегрен и 50/70 см Шмит телескопи.

 

Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за проследяване на малки тела от Слънчевата система, променливи звезди и квазари. Очаква се през лятото на 2022 г. да бъдат направени първите тестови наблюдения с телескопа и той да заеме своето място в научната програма на Института по астрономия с НАО “Рожен”.

 

Проектът за новия телескоп е финансиран изцяло по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от Министерството на образованието и науката. Срокът за изработка и доставка на телескопа е 18 месеца, а за неговото монтиране в НАО Рожен – 3 месеца. 

 

 

 

 

 

 

 

Към другите новини