Към другите новини

 

 

Предстои XI българо-сръбска астрономическа конференция

 

10 май 2018 г.

 

От 14 до 18 май ще се проведе традиционната конференция по астрономия и астроинформатика, събираща на едно място български и сръбски астрономи. Събитието се провежда през година, като България и Сърбия си разменят домакинството. Тази година конференцията ще се проведе в град Белоградчик и в нея ще участват 85 астронома от България, Сърбия, Русия, Германия, Франция и Украйна. Организатори на събитието са Институт по астрономия с НАО, БАН и Белградската астрономическа обсерватория.

 

Докладите и постерите, които астрономите ще представят, засягат всички модерни теми от света на астрономията, като хелиофизика, изследване на слънчевата система, звезди и звездни системи, извънгалактична астрономия, космология и астроинформатика.

 

Като част от събитието, гостите ще имат възможност да разгледат Астрономическата обсерватория в Белоградчик, както и да посетят културно-историческите забележителности Белоградчишки скали и средновековната белоградчишка крепост.

 

Българо-сръбската конференция води началото си от дългогодишно сътрудничество в областта на астрономията между двете страни. От тогава в нея участват главно астрономи от двете съседки, но през последните години все повече се засилва интересът към нея и от страна на учени от други държави.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Към другите новини