Към другите новини

 

 

Публична лекция за космическата мисия Розета и науката за кометите

 

19 юни 2017 г.

 

На 20 юни 2017 от 18:00 ч. в парк хотел Москва, ще бъде изнесена публична лекция на тема „Какво научихме от Розета за формирането на кометите?“. Лекцията е част от организираната от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория кометна конференция (http://www.astro.bas.bg/comets2017/ ) и  финансирана от Европланет (http://www.europlanet-2020-ri.eu/ ) и  Института за космическа астрофизика и планетология към Националния институт по астрофизика, Италия (www.inaf.it/ ).

Лекцията ще бъде посветена на въпросите:

1) Защо изследваме кометите?

2) Мисията Розета – първата космическа станция, която орбитира около комета, следва я по нейния път в Слънчевата система и осъществи кацане на повърността ѝ;

3) Разбираме ли днес, след Розета, по-добре как се формират кометните ядра? 

 

Лекцията ще бъде изнесена от Ставро Ивановски от Института за космическа астрофизика и планетология към Националния институт по астрофизика в Италия. Участници към дискусията след лекцията ще бъдат Мария Тереза Каприа, Фабрицио Капачони, Алесандра Ротунди от Института за космическа астрофизика и планетология към Националния институт по астрофизика, Италия, Мат Тейлър, проектен ръководител на научната програма на мисията Розета от Европейската космическа агенция и Таню Бонев, астроном от ИА с НАО. Ще бъде показано и коментирано филмче за Розета и ще има възможност за разговор с публиката.

Публичната лекция ще завърши с малък коктейл.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Към другите новини