Към другите новини

 

 

Международната олимпиада по астрономия за ученици ще се проведе в България

 

29 септември 2016 г.

 

Тази година България е домакин на Международната олимпиада по Aстрономия за ученици (International Astronomy Olympiad). Олимпиадата ще се проведе в периода 5-13 октомври 2016 г. в Пампорово и в Националната астрономическа обсерватория Рожен. Тя е ежегодно състезание по астрономия, в което взимат участие ученици от 14 до 18-годишна възраст, разделени в две възрастови групи. Провежда се от 1996 г. без прекъсване, т.е. предстоящото издание ще е 21-во. Очаква се да вземат участие 87 ученика от Европа и Азия.

Олимпиадата се състои от 3 тура: теоретичен, практически и наблюдателен. В теоретичният и практическият тур се решават астрономически задачи, като практическите задачи включват анализиране на реални данни, получени от професионални астрономи. Задачите за практическия и наблюдателния тур са съставени от специалисти от Института по астрономия с НАО към БАН и от Физическия факултет на Софийския университет, а задачите за теоретичния тур – от международна комисия. При добри метеорологични условия наблюдателният тур ще се проведе в Националната астрономическа обсерватория Рожен. Обсерваторията ще предостави на разположение необходимата инфраструктура за провеждане на наблюдението (наблюдателна площадка на място с изключително добра видимост, конферентна зала и т.н.). Наблюдателният тур се състои от бързи задачи за наблюдение на небето с просто око и с малък телескоп. По време на наблюдателния тур, участниците трябва да покажат познанията си по звездното небе. Те ще трябва да откриват небесни обекти (звезди, звездни купове, галактики) и съзвездия по небето, да определят звездни величини, ъглови разстояния, звездно време, координати и др.

България участва в международната олимпиада по астрономия от 1998 г. досега, без прекъсване. В ученическите олимпиади по природни науки, медали получават първите 40% от участниците. Досега нашите ученици са спечелили 14 златни, 25 сребърни и 37 бронзови медала. Над 50% от тях са продължили образованието си в западни университети като Харвард, MIT, Кеймбридж и Оксфорд.

 

 

Description: Description: Description: D:\New_download\IAO2015_teamBG.jpg

 

Миналогодишната олимпиада се проведе в Казан, Русия. Българският отбор спечели 4 медала, включително 1-во и 4-то място в старша възраст.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Към другите новини