Към другите новини

 

 

Международният астрономически консорциум VLT FLAMES Tarantula

ще проведе годишната си работна среща в България

 

12 май 2016 г.

 

От 16 до 19 май Смолян ще бъде домакин на престижно за Българската астрономия събитие – годишната работна среща на  консорциума VLT FLAMES Tarantula.  Консорциумът е доброволно научно сдружение на  световно признати изследователи в областта на физиката на горещите масивни звезди  от над 20 водещи научни институции в Европа,  между които Университетите в Амстердам и Утрехт (Холандия),  в Бон и Мюнхен (Германия), в Кембрич, Шефилд и Единбург (Великобритания); Университетът в Ла Лагуна, Тенерифе (Испания);  Кралският университет в Белфаст; Кралският университетски колеж в Лондон; Астрономическият институт на Канарските острови и този на  Андалусия в Гренада;  Европейският център по астрономия и Центъра по Астробиология в Мадрид. и др.

 

Научната програма на консорциума включва детайлното изследване на физическите характеристики на над 800  звезди разположени   в  мъглявината Tarantula (Паяк),  на галактиката Голям Магеланов Облак. Наблюдателният материал е получен  с най-съвременните телескопи и инструменти налични в Европейската Южна Обсерватория в Чили -  телескопът VLT (the Very Large Telescope), състоящ се от 4 телескопа с диаметър на главното огледало 8.2м и спектрографа FLAMES (the Fibre Large Array Multi-Element Spectrograph), позволяващ едновременно наблюдение на стотици обекти видими в полето на телескопа.  

 

България  е единствената държава,  участник в косорциума VLT FLAMES Tarantula, която не е член  на Европейската Южна Обсерватория в Чили.  Наш представител  в този впечатляващ по мащабите си научен проект е проф. дфн Невена Маркова,  от Института по Астрономия с НАО, изявен специалист  в областта на физиката на горещи масивни звезди с  над 100 научни публикации и над 1000 цитирания. Домакинството на нашата страна при провеждането  на  годишната работна среща на VLT FLAMES Tarantula  е безспорно признание за постиженията на Българската астрономия и на ИА с НАО в изследванията на горещите масивни звезди.

 

 

 

За контакти и информация:

 

проф. дфн Невена Маркова

 

nmarkova@astro.bas.bg

 

 

 

 

 

 

 

Към другите новини