Към другите новини

 

 

25-години от въвеждането в експлоатация на космическия телескоп

„Хъбъл”

 

14 април 2015 г.

 

На 23 април 2015 от 18:00 ч. в Големия салон на БАН (София, ул. ”15-ти ноември” №1) ще се проведе честване на 25-годишнината от въвеждането в експлоатация на космическия телескоп „Хъбъл”. Събитието е организирано от Института по Астрономия с Национална астрономическа обсерватория.

 

В 18:30 ч. ще бъде изнесена научно-популярна лекция от проф. дфн Илиан Илиев, посветена на ролята на телескопа за развитието на астрономията през последните 25 години.

След това ще бъде разкрито широкоформатно изображение (3х2 метра), посветено на годишнината, предоставено от представители на НАСА, Европейската космическа агенция и Европейската Южна Обсерватория. Самото изображение е строго пазена тайна и разкриването му ще настъпи същия ден на около 60 места в цяла Европа.

 

Събитието ще включва също изложба на широкоформатни цветни изображения, заснети от космическия телескоп, предоставени от Астрономическа асоциация – София, изработени съвместно със Столична община, отдел Култура. Ще има възможност за запознаване с показаните обекти и за получаване на допълнителна информация за тях.

 

 

Вижте също събитието обявено във Фейсбук

 

                     Снимки от честването в Големия салон на БАН

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Към другите новини