Към другите новини

 

 

8 юни 2014: Ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория „Рожен”

 

5 юни 2014 г.

 

 

 

 

Всяка година, през месец юни,  Национална астрономическа обсерватория (НАО) Рожен отваря врати за свободно посещение на Обсерваторията. Тази година Институтът по астрономия с НАО обявява ден на отворените врати на НАО на 8 юни и го посвещава на 145 години от основаването на Българската академия на науките.

От 10:00 до 17:00 часа посетителите  ще могат да разгледат най-големия функциониращ телескоп в Югоизточна Европа. Сътрудници на Института по астрономия с НАО ще запознаят посетителите с устройството на телескопа, ще им разкажат за задачите, които астрономите решават с него, какви астрономически обекти и явления се наблюдават и как получените данни разширяват нашите познания за планетите и кометите, за звездите, галактиките и Вселената.

След като се запознаят със съвременните средства и методи за изучаване на астрономическите обекти, любознателните посетители могат да погледнат към небето и по един алтернативен начин. На 8 юни е храмовият празник на параклиса, който се намира непосредствено до входа на телескопа.

 

 

 

   

 

Към другите новини