Към другите новини

 

 

  На 23 юни 2013 година – eдин алтернативен поглед към небето

от Националната астрономическа обсерватория

 

17 юни 2013 г.

 

В непосредствена близост до кулата на 2-метровия телескоп в Националната астрономическа обсерватория (НАО) се намира параклис „Света Троица”, построен през 1935 година. За разположението на параклиса и за това, какво представлява той, може да получите представа от страницата посветена на него в този сайт.

 

Всички гости и посетители на НАО се удивяват как този параклис е успял да оцелее по време на строителството на Обсерваторията. Още по-учудени са те, когато разберат, че в света няма друго място, където двата храма,  позволяващи толкова различен поглед към небето,  да бъдат толкова близо един до друг. На една от снимките сигурно ще забележите, че входът към параклиса е непосредствено до стъпалата, които водят към големия телескоп.

 

Всяка година хора от околността, от Чепеларе, Проглед и махалите наоколо отбелязват празника на техния храм – Петдесетница. Може да добиете впечатление какво представлява този празник от снимките направени през 2010 г., публикувани в този сайт.

 

Тази година празникът на параклиса „Света Троица” ще бъде в неделя, 23.06.2013 г., като приготовленията започват от предния ден.

 

Действията около храмовия празник са интересни сами по себе си, но това къде се провеждат те ги прави още по-атрактивни. Който проявява  интерес може да посети НАО в този ден. Освен празника на параклиса, ще може да се запознаете с работата на астрономите, с това как те търсят своя Бог сред небесните обекти и ще се убедите колко важно е това за нашето общество.

 

А когато настъпи вечерта и стане съвсем тъмно, стига времето да е благоприятно, т.е. да е сухо и безоблачно, ще имате възможност да видите и звездите над Родопите.  Ето подробна информация за реда за посещенията в НАО.

 

 

Добре дошли в НАО Рожен!

 

доц. д-р Таню Бонев

директор на ИА с НАО

 

 

  

  

 

Към другите новини