Към другите новини

 

 

Нова публикация с участието на български учен в „Astronomy & Astrophysics“

 

Гл. ас. д-р Янко Николов от ИА с НАО е водещ изследовател в международен колектив

 

27 октомври 2023 г.

 

Изследване проведено с 2-м телескоп в НАО Рожен, с водещ изследовател гл. ас. д-р Янко Николов от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, проследи избухването на симбиотичната звезда RS Oph като нова на 8 август 2021. В изследването участват астрономи от България, Аржентина и САЩ. Резултатите са приети за публикуване в авторитетното научно списание „Astronomy & Astrophysics“ и могат да бъдат намерени със свободен достъп на адрес: https://arxiv.org/abs/2309.11288. Изследването ще бъде представено от астронома Янко Николов пред широка публика на Варненския Фестивал на науката на 29 октомври.

 

Избухванията на нови се случват в двойни звездни системи, една от компонентите на които е бяло джудже. Когато вещество от звезда донор на маса попадне върху повърхността на бялото джудже, то достига високи плътност и температура, и се получава термоядрена експлозия.

 

През последните години интересът към тези звездни обекти се увеличи с откритието, че те са източник и на гама лъчи. Теоретични изследвания сочат, че в резултат на сблъсъка на изхвърлената с висока скорост материя от термоядрената експлозия и околозвездното вещество се формират области, достатъчно плътни и студени, в които има условия да се образува прах часове/дни след избухването. Откриването на прах толкова рано след избухването досега е представлявало трудност за наблюдателите. Съгласно получените в това изследване резултати, прах се е образувал в първите два дни след избухването, като в рамките на девет дни той се разрушава в неблагоприятната среда.

 

Разстоянието до звездната система RS Oph е около 7800 светлинни години и при наблюдения с най-големите телескопи, от такава дистанция детайли в образуването на асиметрична обвивка се разкриват дни след избухването. Методът, използван за изследване на този обект (спектрополяриметрия), позволява да се регистрира най-ранното до момента развитие на асиметрия при този клас обекти и се очаква да бъде приложен при очакваното избухване на симбиотичната звезда T CrB.

 

„Astronomy & Astrophysics“ (A&A) е месечно рецензирано международно научно списание, което публикува статии по всички аспекти на теоретичната, наблюдателна и инструментална астрономия и астрофизика. Управлява се от редакторски екип под надзора на борд на директорите, който представлява 27 страни спонсори и включва представител на Европейската южна обсерватория.

 

 

Description: Description: Description: D:\1.png

 

Наблюденията на RS Oph (вдясно) два дена след избухването показват бавно разширяващ се пръстен в екваториалната равнина и бързо разширяващи се полярни области. Това са и местата, където се образува прах след избухването.

 

 

Description: Description: Description: D:\2.JPG

 

 Наблюденията са получени с 2-м RCC телескоп в НАО Рожен.

 

 

Description: Description: Description: D:\3.jpg

 

  Гл. ас. д-р Янко Николов.

 

 

 

 

 

 

Към другите новини