Към другите новини

 

 

Първите изображения от Космоса с новия 1.5-м телескоп – на изложба в БАН до 16 октомври

 

11 октомври 2023 г.

 

Първите изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-метров телескоп в Националната астрономическа обсерватория (НАО) "Рожен" на Института по астрономия, ще могат да се видят до 16 октомври от 9-18 ч. в работни дни, в Централното фоайе на Българската академия на науките (БАН). През почивните дни се използва звънецът на охраната на сградата. Сред първите посетители на откритата на 9 октомври експозиция са семейство от Турция и група от далечен Еквадор.

Изложбата включва снимки на планетата Юпитер и на звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах, като известните "Стълбове на сътворението" в мъглявината ''Орел'', на съзвездието ''Змия''. Автор на фотографиите е астрономът гл. ас. д-р Милен Минев, а за обработката им се е погрижил астрономът и оперен изпълнител Емил Иванов.

“Изложбата, която представя първите наблюдения, които бяха направени с новия телескоп в обсерваторията “Рожен‘‘, е част от проект, изцяло финансиран от Министерството на образованието и науката (МОН)‘‘. Това каза на откриването ѝ проф. дн Евгени Семков, директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (НАО) на БАН. “Телескопът вече може да работи в полуавтоматичен режим и можем дистанционно да го управляваме, и да извършваме наблюдения с него‘‘, добави той.

“Това е първата мащабна научна инфраструктура, която е изградена изцяло с български средства’’, каза на откриването председателят на БАН, академик Юлиан Ревалски.

“Не европейските средства ще движат науката на България напред, а това, което нашата държава отделя’’, добави председателят на БАН.

“Цветовете сами по себе си не ни носят научна информация, за това са нужни отделни филтри с черно-бели кадри. Не е основна задача на телескопа да прави красиви картинки, на които хората да се радват‘‘. Това обясни на първите посетители на изложбата авторът на фотографиите гл. ас. д-р Милен Минев.

“Задача на астрономите е да изследват отделни обекти, да определят техните параметри, например на звезди и далечни галактики. Работата на астрономите далеч не е толкова интересна за обикновените хора‘‘, добави той.

 

Експозицията в БАН разкрива отделните етапи в изграждането на най-новата придобивка на учените от Института по астрономия с НАО - от построяването на съоръжението през изминалите две години до пускането му в експлоатация на 1 юли тази година.

Откриването на изложбата беше съпътствано с премиерата на документалния филм "Новият телескоп", с автор журналистът Димитър Сотиров и оператор Валентин Паскалев. Филмът проследява отделните етапи в изграждането и перспективите пред модерното съоръжение, чрез което Институтът по астрономия с НАО уверено стои на международната астрономическа сцена и през 21-ви век.

 

 

Още по темата – от публикацията на БТА: https://www.bta.bg/…/540940-izlozhba-na-parvite…

 

 

Снимки: © БТА – Благой Кирилов / Институт по астрономия с НАО, БАН.

 

 

Description: ../../../©%20БТА%20-%20Благой%20Кирилов%20(5).jpg

 

 

Description: ../../../©%20БТА%20-%20Благой%20Кирилов%20(2).jpg

 

 

Description: ../../../©%20БТА%20-%20Благой%20Кирилов%20(4).jpg

 

 

Description: ../../../20231009_160927.jpg

 

 

Description: ../../../20231009_161503.jpg

 

 

Description: D:\20231009_161036.jpg

 

 

Description: ../../../20231009_160956.jpg

 

 

Description: ../../../20231009_161008.jpg

 

 

Description: ../../../©%20БТА%20-%20Благой%20Кирилов%20(3).jpg

 

 

 

 

 

Към другите новини