СКОРО ПРЕДСТОЯЩИ АСТРОНОМИЧЕСКИ ЯВЛЕНИЯ

 

 

По подразбиране дадените тук моменти са в официално време, освен в случаите, в които изрично е указан друг тип време

 

Близки преминавания на астероиди покрай Земята (NASA)

 

 

Декември 2015

 

14 декември около 20h – максимум на метеорния поток Геминиди:

Това е най-атрактивният метеорен поток през есента и зимата. Активен е от 4 до 17 декември, като в момента на неговият максимум (около 14 декември), при добри метеорологични условия и в отсъствието на Луната могат да се наброят близо 120 метеора за час. Тази година неговият максимум ще бъде на 14 декември около 20h официално време. На същата дата Луната ще залезе в 20h 11m за София, с 12% осветен диск (като тънък сърп, млада Луна). Поради това условията за наблюдение ще бъдат добри.

Един от главните параметри, описващи даден метеорен поток е неговият радиант – точка от небето, спрямо която изглежда, че метеорите се разлитат във всички посоки наоколо. Радиантът на потока Геминиди е близо до звездата Кастор – α (най-бляскавата) от съзвездието Близнаци. Тази звезда е видима веднага след свечеряване, много ниско над североизточния хоризонт. С напредването на нощта условията за наблюдение на Геминиди ще се подобряват – съзвездието Близнацище се издига и в полунощ то ще бъде на височина около 60о над източния хоризонт. Това обаче не значи, че наблюдателите трябва да съсредоточат вниманието си само към района на съзвездието Близнаци - вероятността от поява на метеори ще бъде висока за всяка част от небето.

Геминидите са ярки метеори, често болиди, затова привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе. Тези, които решат да наблюдават явлението, при ясно време е препоръчително да излязат под открито небе на 14 декември след свечеряване. На тази дата Слънцето ще залезе в 16h 53m (за София), така че около час и половина по-късно вече ще могат да се провеждат ефективни наблюдения. Тези, които плануват да извършват фотографски наблюдения, трябва да предвидят време за подготовка на техниката си. Нужно е да се избере място достатъчно отдалечено от светлините на градове и селища, а предвид сезона – наблюдателите трябва да бъдат подходящо екипирани. Тъй като сам човек не може да обхване с поглед едновременно цялата небесна полусфера, може да се препоръча един традиционен метод, доказал ефективността си при организирани метеорни наблюдения: Няколко души застават (сядат) с гръб един към друг, така че всеки от тях да наблюдава само определена област от небето. Общият брой забелязани метеори се уточнява в хода на наблюдението.

Счита се, че Геминиди са породени от облаци частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида 3200 Фаетон. Това отличава този метеорен поток от останалите популярни такива, като Персеиди, Леониди, Ориониди и др., които се пораждат от метеорни роеве, отделящи се в процеса на разпадане на различни комети.

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: C:\Astro_spravki_2015g\Karti_8-9\13-08-2015_05-30h.jpg

 

Източната част на небето в 23h 00m на 14 декември 2015 за наблюдател от София, с радианта на метеорния поток Геминиди

 

Повече за явлението

 

 

 

 

От края на ноември 2015 до края на февруари 2016 – кометата C/2013 US10 (Catalina):

От нашите географски ширини тази комета се наблюдава от 20 ноември 2015 г.. До Коледните празници тя ще се движи бавно на фона на звездите от съзвездието Дева. Ще се открива ниско над хоризонта в посока изток-югоизток в края на нощите (около 05h 30m – 06h 00m). Нейната яркост се оказа малко по-ниска от предвижданата до неотдавна – сега кометата е от 6 mag (видима звездна величина), което означава, че тя е на границата на възможностите за наблюдение с невъоръжено око. Поради това е препоръчително използването на бинокъл или на малък телескоп. До края на годината изгревът на US10 (Catalina) ще настъпва все по-рано през нощта. Нейната яркост ще расте и поради това условията за наблюдението ѝ ще се подобряват. Най-удобно кометата ще се наблюдава през януари 2016, когато ще премине през съзвездията Воловар, Ловджийски кучета, Голяма мечка и Дракон. Ще се наблюдава най-удобно във втората половина на нощта.

 

На 15 ноември около 19h 17m официално време C/2013 US10 премина през перихелия си (т.е. през най-близката до Слънцето точка от своята орбита), на разстояние около 123.1 млн. km. от нашата звезда. Най-близо до Земята кометата ще бъде на 17 януари 2016 – на разстояние около 108.4 млн. km. Очакваната яркост на C/2013 US10 тогава е около 5.5 nag, което означава, че в безлунни нощи кометата ще може да се забележи с невъоръжено око, ако наблюденията се извършват от места отдалечени от градски светлини. Разбира се, използването на бинокъл или на зрителна тръба остава препоръчително.

 

Актуални и по-стари фотографии на C/2013 US10 (Catalina) могат да бъдат разгледани на адрес http://www.aerith.net/comet/catalog/2013US10/pictures.html

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: C-2013_US10_(Catalina)_20-11-2015_06h_25cm_200dpi

 

Небето над източния хоризонт в края на ноември 2015 около 1 час и 30 минути преди изгрев слънце (около 06h за София) и еидимия път на C/2013 US10 (Catalina) от 20.11.2015 до 25.01.2016 г. Отбелязаните позиции на кометата са валидни за 06h сутринта на указаните дати.

 

 

 

 

Текст и фигури: П. Маркишки

 

 

 

Полезни връзки

Фази на Луната за цялата година, лунен календар

Начало на сезоните, дати на перихелия и афелия (USNO)

Слънчеви и лунни затъмнения, пасажи на Меркурий и Венера пред Слънцето и др. (NASA)

Калкулатор за пасажите на Меркурий, наблюдавани от произволна точка от света

Седмична информация за ярки комети – Aerith.net

Видимост на кометите през идните месеци – Aerith.net

Генератор за ефемериди в сайта на MPC

Генератор за ефемериди HORIZONS на NASA

Календар на International Meteor Organization за метеорните потоци

Календар на American Meteor Society за метеорните потоци

Слънчеви дължини за J2000 (IMO)

Планиране на наблюдения на Международната космическа станция, на други сателити и астрономически обекти

Данни и прогнози за слънчевата активност и геомагнитните бури

Национален институт по геофизика, геодезия и география

(Прогноза за Kp-индекса за 6 часа напред)

NOAA Space Weather Prediction Center (SWPC)

(Геомагнитна активност – 3 дневна прогноза)

Solar and Heliospheric Observatory  (SOHO)

(Космическото време)

Lockheed Martin Solar and Astrophysics Laboratory

SpaceWeather.com

Integrated Space Weather Analysis System

Solar Influences Data Analysis Center (SIDC)

(Седмичен бюлетин)

Current Solar Activity and Heliospheric Solar Energetic Particle Conditions

Space Weather Center

Проекта ТЕСИС

(Прогнози за космическото време)

IPS Real-Time Space Weather Status