Назад

 

 

АСТРОНОМИЧЕСКИ УЕБ-САЙТОВЕ ОТ БЪЛГАРСКИ АСТРОЛЮБИТЕЛИ

 

 

Любителски астрофотогалерии


Астрономия за начинаещи любители

URL: http://varna.info.bg/astro/
Автор / сайт-администратор: Борислав Петров, Варна

За сайта: Също един от първите български любителски астросайтове, съдържащ много по обем и практически полезна информация. Ясният стил и многото илюстрации правят сайта изключително подходящ за начинаещите астролюбители. Сайта съдържа виртуален звезден атлас, позволяващ разглеждане на посочена от потребителя част от небето.

Теми: Небето - използване на звездни карти, небесни координати, звездни величини, техника на наблюдението. Оптика - човешкото око, оптични аберации, просветляване, почистване на оптиката. Телескопи - устройство, оптични схеми и параметри, юстиране на оптиката и на часовата ос, видове окуляри и техните параметри, леща на Барлоу, окулярна проекция, бинокли. Астрофотография – снимане от неподвижна и от екватор. монтировка, цифрова астрофотография, експозиционен гид. Справочна информация – звездни каталози, географски координати на градове в България, речник с астрономически термини, връзки към астрономически сайтове, връзки към астрономически софтуер за любители.


Астрономически календар

URL: http://astrocalendar.50webs.com/index.html
Автор / сайт-администратор: Петър Христозов, Пловдив

За сайта: Още един от първите български астросайтове, съставени от любители. Изключително полезен, с актуална информация за предстоящи астрономически явления, ефемериди на планети, на по-ярки очаквани комети, астероиди, данни за Луната, Слънцето и др. Към табличните данни са приложени карти и схеми.


Вълшебствата на светлината

URL: http://markishki.astronomy.bg/
Автор / сайт-администратор: Пенчо Маркишки, Шумен

За сайта: Също един от първите наши любителски астросайтове. Съдържа авторски статии на различни теми от астрофотографията, фотографията, вълновата и геометричната оптика, спектроскопия за астролюбители и др. Съдържа също справка за предстоящите астрономически явления и галерии с резултати от фотографски наблюдения на минали такива. Към сайта е добавен богат речник на оптичните термини - http://markishki.astronomy.bg/Dictionary.htm.


Карти на Марс на български език

URL: връзка
Автор / сайт-администратор: Марсианско общество – България

За сайта: За пръв път карти на Марс на български език.

Страница на проекта „Карти на Марс“


MODAS -
Modern Optical Design and Analysis Software

URL: http://www.myoptics.at/modas/
Автор / сайт-администратор: Иван Кръстев

Програмен продукт за проектиране и софтуерен анализ на оптични систени за телескопи. Същият се предлага в няколко варианта – разработен в различни програмни среди: Delphy, Java и Visual Basic. Авторът издава и журналът “ATM-letters” за любителско телескопостроене.


Нещо повече за астрономията

URL: http://www.astronuke.com/
Автор / сайт-администратор: Пламен Пенчев, В. Търново

За сайте: Много богато съдържание – статии на различни астрономически теми, поднесени в достъпен популярен стил.

Теми: Слънчевата система – планети, произход и др. Пилотирани и непилотирани космически мисии. Звезди – диаграма X-P, звездообразуване, еволюция, звездни останки. Галактики. Биографични данни за бележити астрономи и факти от историята на астрономията. Телескопи – ръководство за “новобранци”, характеристка на телескопите, как да си изберем телескоп, окуляри, филтри, наблюдения на различни обекти. Статии и полезна информация на други астроном. теми.


ALPHA-POINT ASTRONOMY
Сайт за любителска астрономия

URL: http://alpha-point.sofia-lan.bg/index1.htm
Автор / сайт-администратор: Тодор Тонков, гр. Лясковец

За сайта: На посетителя се предлага разнообразна текуща, справочна и приложна астрономическа информация, описания и данни за важни астрономически събития и връзки към други български и чужди сайтове за астрономия. Материалите в сайта са съобразени с географското положение и времевите стандарти на България.

Теми: Астрономически събития – явления, видимост и конфигурация на планетите, ефемериди, архиви за минали години. Ресурси – звездна карта, данни за Слънцето, Луната и планетите, географски координати в България, подвижна звездна карта, списъци на звезди и съзвездия, X-P диаграма. Сайта съдържа галерия снимки от минали астрономически явления.


Астрономически речник

URL: http://www.bgastronomy.com/
Автор / сайт-администратор: Иван Господинов

За сайта: Изключително богат астрономически речник, съдържащ много термини, данни за различни астрономически обекти, открития, биографични данни за учени и др. Посетителят ще намери също връзки към астрономически форуми, сайтове на български обсерватории, любителски страници и към сайта за новини в науката “Демокрит” - http://www.democrit.com/news.php.


Звездно общество
Българският сайт за астрономия и телескопи

URL: http://forum.starrydreams.com/
Сайт-администратор: Михаил Томов, София

Звездно общество възниква в края на август – началото на септември 2004 г. като форум за дискусии за астрономия и телескопи, като алтернатива на тогавашния астрономически клуб в Dir.bg. Инициативата бързо бе подкрепена от администратора на клуба Борислав Петров от Варна, от Делян Тошев, който предложи хостинг, от Владимир Лозанов - София, от Пламен Пенчев - Велико Търново и от останалите най-запалени астролюбители от клуба в Dir.bg. Форумът до април месец 2005 г. достигна 100 регистрирани потребители и бяха изписани повече от 2200 мнения.

Астропръстен “Орион”: http://archive.is/626xe


Обсерватория ”Звездно общество”
IAU A79

URL: http://a79.starrydreams.com
Автори / сайт-администратори: Филип Фратев, Михаил Томов

За сайта: Резултати от CCD-наблюдения на комети и астероиди. Техни резултати са публикувани в IAUC и в много други публикации.


Астроуики

URL: http://bg.astronomy.wikia.com
Автор / сайт-администратор: Чавдар Дуцов, София

Сайта съдържа подробна информация за Слънчевата система и др. астрономически обекти: Слънце, планети и техните спътници, астероиди, комети, звезди, галактики, както и актуална информация за предстоящи астрономически явления. Предвидена е възможност посетителят да публикува свои материали. Авторът получава първа награда за този сайт през 2007 г. на Деветия национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”, организиран от Фондация Еврика".


 

 

Астрофотогалерии на български любители

 

http://www.elateobservatory.com/ астрофотогалерия и други галерии на Велимир Попов, София;

http://www.emilivanov.com/ астрофотогалерия на Емил Иванов, Варна;

http://markishki.astronomy.bg/Astropho.htm – астрофотогалерия на Пенчо Маркишки, Шумен.

 

 


 

Назад